Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Magyarország Energiahatékonysági Útja: Az EU Jóváhagyta a Módosított Helyreállítási Tervet

Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított helyreállítási és ellenállóképességi tervét, amely mostantól a REPowerEU kezdeményezés részét képezi. Ez a döntés jelentős lépést jelent a magyar energiahatékonyság és a zöld energia felhasználásának fejlesztésében.

A Terv Összetevői és Finanszírozása

Magyarország a program keretében 3,9 milliárd euró hitelt és 0,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást igényelt. A Bizottság döntése alapján a közel 1 milliárd eurós uniós előleg két részletben, 10+10 százalékos előlegként érkezik majd, az első részlet 2024 februárjában, a második 2024 decemberében.

A Beruházások Területei

A magyar kormány 15 beruházási tervet nyújtott be, összértékükkel együtt 2300 milliárd forintot kitevő állami önrésszel. A beruházások között kiemelt helyet kap a villamos energia hálózat korszerűsítése, valamint az energiaközösségek kibővítése, az energiatárolás fejlesztése, a biogáz és biometán hasznosítása, a földhő és a hidrogén alkalmazása.

További Támogatások és Lehetőségek

A REPowerEU program keretében jelentős támogatások érhetők el, többek között 50%-os állami támogatás zöld gyártókapacitások kiépítéséhez, 200 milliárd forint ipari parkok zöldítésére, 42 milliárd forint vállalkozásoknak zöld technológiák alkalmazására, 70 milliárd forint hidrogén beruházásokra, 62 milliárd forint középületek energiahatékonysági fejlesztésére, és 212 milliárd forint földhő hasznosítására.

Összegzés

Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent Magyarország számára az energiahatékonyság és a zöld energiaforrások felhasználásának terén. A REPowerEU programmal összhangban a magyar kormány elkötelezett az energiahatékonyság növelése és a fenntartható energiaforrások felhasználása mellett, ami hozzájárul az ország energiafüggetlenségének erősítéséhez és a környezeti fenntarthatóság előmozdításához.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre