Barion Pixel
PROAP News

május 26. -

EUR 385,56

USD 356,18

Napenergia Plusz Program 2024: Új lendület a napelemeknek és a zöldenergia tárolásának

2024-ben útjára indul a Napenergia Plusz Program, amelyet a kormány a modern napelemes rendszerek népszerűsítése és a családok által előállított zöldenergia optimalizált felhasználása érdekében hozott létre. A program kivitelezésére 75,8 milliárd forintot különítettek el a gazdaságvédelmi alap „energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer” fejezeti előirányzatából.

A kabinet határozata alapján a támogatások kiterjednek a háztartási méretű kiserőművekre és az energiatároló rendszerekre. Ezen belül a bruttó elszámolás rendszerébe bekerülő lakossági felhasználók kaphatnak támogatást.

Az energiaügyi minisztert a kormány megbízta a program részleteinek kidolgozásával, amelynek határideje 2024. január 1-re esik. Emellett a területfejlesztési miniszternek október 31-ig meg kell kezdenie a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a Nemzeti helyreállítási terv módosítása kapcsán.

Az Energy Investment Forum konferencián Lantos Csaba és Juhász Edit jelentették be a háztartási méretű kiserőművek betáplálási stopjának részleges feloldását 2024. január 1-től. E szerint a közcélú hálózatra történő betáplálás tiltása az ország és a fogyasztók döntő részén megszűnik. A betáplálási stop feloldása azokra is kiterjed, akik korábban nem jelezték napelem telepítési igényüket, így most már nem csak tárolóval, hanem napelemmel is kiegészíthetik otthonaikat.

A betáplálási ár meghatározása szerint a hmke tulajdonosok nettó 5 forint körüli betáplálási árra számíthatnak, amely az elosztói körzettől függően 4,39 és 5,25 forint közötti tartományban mozog.

Ráadásul a kormány egy 75 milliárd forintos keretösszegű tárolótelepítési pályázatot is hirdet a bruttó elszámolás rendszerébe kerülő családok számára. Ennek keretében a tárolók telepítési költségeinek 65%-át vissza nem térítendő támogatással támogatja a kabinet, így a napelemek mellé tárolókat is érdemes lesz beszerezni.

Összességében a Napenergia Plusz Program 2024 meghatározó lépésnek ígérkezik a megújuló energiák hazai elterjedésében, elősegítve ezzel Magyarország zöld átmenetét.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre