Barion Pixel
PROAP News

július 18. -

EUR 390,90

USD 357,25

Nagy Márton: A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása

A 2020-as globális járvány hatásaival küszködve a kormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri és kezeli a gazdaság helyzetét, miközben azon dolgozik, hogy Magyarország gazdasága minél gyorsabban visszanyerje erejét. Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, mostanság egy sajtótájékoztatón bejelentette a kormány 2024-es célkitűzéseit és az ezek elérését szolgáló terveket.

Az Előttünk Álló Célok

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány fő célja 2024-re a gazdaság helyreállítása, melyet 4 százalékos gazdasági növekedéssel kívánnak elérni. Ezt három kulcselem fogja segíteni: a fogyasztás, a belső kereslet által vezérelt szektorok termelésének és a beruházásoknak a helyreállítása, valamint a munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztül a gazdaság élénkítése.

A GINOP Plusz Program

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz az egyik fő eszköz a cél elérésében. Két prioritáson keresztül – vállalkozásfejlesztésen és munkaerőpiaci aktivitáson keresztül – 900-910 milliárd forint áll rendelkezésre. A vállalkozásfejlesztést 450 milliárd forint, míg a munkaerőpiaci aktivitást 460 milliárd forint támogatja.

A Jövő Új Programjai

A miniszter elmondása szerint a következő időszakban további 6-8 programot hirdetnek meg. Már a következő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző programot, melyek nagyságrendileg 130 milliárd forint és 130-150 milliárd forint közötti támogatást jelentenek. Az év során pedig további programok indulnak majd.

Az Uniós Források Gyors Áramoltatása

A miniszter kihangsúlyozta, hogy az intézményrendszer, amely képes ezeket a pénzeket elosztani, teljes mértékben felkészült. Az MFB Pontokon keresztül vissza nem térítendő forrásokat juttatnak el a gazdaságba, melyeket az MBH Bank és a Gránit Bank közreműködésével osztanak ki. Az aktivitást ösztönző programot pedig az OFA-n, a foglalkoztatási alapon keresztül tervezik szétosztani.

A Gazdaság Jövője

Parragh László, az MKIK elnöke örömmel nyilatkozott az uniós források elindulásáról, megjegyezve, hogy ezek a források lendületet adhatnak a magyar gazdaságnak. A GINOP Plusz programnak köszönhetően a kkv szektorban, a kutatás-fejlesztésben és az innovatív területeken is meg fogják érezni a gazdasági fellendülést.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre