Barion Pixel
PROAP News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program: ÉLIP BP – Út a Modernizáció Felé

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program, röviden ÉLIP BP, a magyar kormány által indított ambiciózus kezdeményezés, amely a hazai élelmiszeripar versenyképességének növelésére, a vállalkozások technológiai modernizációjára és kapacitásfejlesztésére irányul. Az Irinyi Terv keretében megvalósuló program hatmilliárd forintos forrásösszeget biztosít a magyarországi élelmiszeripari beszállító vállalkozások, kiskereskedelmi láncok és közétkeztetési szereplők számára.

A Program Célja és Jelentősége

Az ÉLIP BP célja, hogy ösztönözze az élelmiszeripari beszállítói hálózatban részt vevő vállalkozásokat a technológiai újítások bevezetésére és termelői kapacitásaik bővítésére. Ezáltal a program hozzájárul a hazai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek teremtéséhez.

Pályázati Feltételek és Jogosultság

Az ÉLIP BP pályázati kerete 300 – 500 millió forint közötti összeget biztosít, a projektköltségek legfeljebb 70 százalékára, a maradék 30 százalékot a pályázónak kell biztosítania. A támogatásra jogosult tevékenységek a TEÁOR 10 és 11 főcsoport bármely alcsoportjába tartozhatnak, bizonyos kivételekkel. A pályázó vállalkozásoknak éves nettó árbevételüknek legalább egyik évben (2020, 2021, vagy 2022) el kell érniük vagy meghaladniuk a 100 millió forintot.

A jogosultsági kritériumok közé tartozik, hogy a projekt élelmiszeripari beszállítói státuszt fejlesztő területekhez, termékkörhöz vagy technológiához kapcsolódó beruházásokat tartalmazzon, és hogy a pályázó vállalkozás beszállítója legyen egy közétkeztető vállalkozásnak, élelmiszeripari vállalkozásnak vagy kiskereskedelmi lánchoz a projekt megvalósítása ideje alatt vagy annak eredményeként.

A Támogatás Felhasználásának Lehetőségei

Az ÉLIP BP támogatását számos területen lehet felhasználni, beleértve:

  • Új eszközök és gépek beszerzését,
  • Új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítását,
  • Információs technológia-fejlesztést,
  • Gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzését,
  • Szakértői és tervezési tevékenységeket,
  • Ingatlan- és infrastruktúra-beruházásokat,
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását.

Pályázat Időtartama és Benyújtás

A pályázati felhívás 2023. szeptember 28-án került közzétételre, a támogatási kérelmek benyújtására pedig 2023. október 12. és október 26. között van lehetőség.

Összegzés

Az ÉLIP BP kiemelkedő lehetőséget biztosít a magyarországi élelmiszeripari beszállító vállalkozások számára, hogy modernizálják tevékenységüket, növeljék kapacitásaikat és hozzájáruljanak a hazai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez. A jelentős forrásösszeg, a széleskörű felhasználási lehetőségek és az egyszerűsített pályázati folyamat mind hozzájárulnak a program sikeréhez és az élelmiszeripari szektor hosszú távú fejlődéséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre