Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

A Díszkertészeti ágazat fejlesztésének új horizontjai: Kiemelt támogatások és innovatív lehetőségek

A díszkertészeti ágazat szereplői számára izgalmas időszak köszönt be, amint Nagy István agrárminiszter bejelentette a Szimbiózis Kertésztalálkozón, Siófokon. A KAP Stratégiai Terv keretében a kertészeti ágazat továbbra is élvezheti a kiemelt támogatást, így a díszkertészek is bizakodhatnak a fejlesztési forrásokban.

2023-2027: Folytatódó és új támogatási formák

A következő időszakban nem csak a meglévő, hanem új, az ágazat specifikus igényeihez igazodó támogatási formák is elérhetővé válnak. A „Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása” pályázat kifejezetten a díszkertészeti tevékenységekre, mint például épületek építése, korszerűsítése, új gépek és technológiák beszerzése, valamint üvegházak és fóliaházak építése irányul.

Zöld beruházások és generációváltás

A „Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása” című beavatkozás lehetőséget biztosít épületenergetikai és energiaellátást érintő korszerűsítésekre, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra. A generációváltás ösztönzése és a termelői együttműködések szükségessége is kiemelt figyelmet kap, elősegítve ezzel az ágazat versenyképességét és fenntarthatóságát.

2024 Március: Új pályázati felhívás

A díszkertészeti ágazat vállalkozásait támogató felhívás 2024 márciusában várható, mely keretében akár 100 ezer eurós, 50%-os intenzitású támogatás lesz igényelhető. A pályázat célja a díszkertészeti ágazat fejlesztése, különös tekintettel azokra a tevékenységekre, amelyek a mezőgazdasági termelés volumenét növelik.

Jogosultsági kritériumok és támogatható tevékenységek

A pályázatra olyan vállalkozások jelentkezhetnek, amelyek zöldterület-kezeléssel vagy dísznövény-kereskedelemmel foglalkoznak, és megfelelnek bizonyos jogosultsági kritériumoknak:

  • Árbevétele több, mint 50%- nem mezőgazdasági tevékenységből származik
  • Mikro-, vagy kisvállalkozásnak minősül
  • Vidéki térségben megvalósuló projekt

 Támogatható tevékenységek közé tartozik az épületek és gépek fejlesztése, technológiai innovációk, valamint az immateriális beruházások is.

Támogatások mértéke és kiegészítő lehetőségek

A támogatás mértéke akár 100.000 EUR is lehet, az alaptámogatás pedig a jogosult költségek 50%-át fedezheti. További növelési lehetőségek állnak rendelkezésre egészen 81%-ig, amennyiben a beruházások környezetvédelmi, klíma- vagy állatjóléti célkitűzéseket szolgálják.

Ez a kezdeményezés új lehetőségeket nyit meg a díszkertészeti ágazat számára, elősegítve a fenntartható fejlődést és az innovatív megoldások alkalmazását. A pályázatok benyújtásának pontos határideje a felhívás megjelenése után válik majd ismertté, így a vállalkozásoknak érdemes figyelemmel követniük a további fejleményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre