Barion Pixel
PROAP News

július 18. -

EUR 390,90

USD 357,25

Zöldenergia Tárolás: Új Pályázati Lehetőségek a Vállalatok és Családok Számára

2024 januárjában új fejezet nyílik a magyarországi zöldenergia tárolásában. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejelentése szerint a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a hazai vállalkozásokat az energiatárolók létesítésében és üzemeltetésében. A cél: a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelése és a zöldenergia hatékonyabb hasznosítása.

A pályázat keretében a vállalatok vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el, amelyek ösztönzik őket az energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására. A támogatási kérelmeket 2024. január 15. és február 5. között lehet benyújtani a palyazat.gov.hu oldalon keresztül. A pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három különböző ablakban bírálják el.

Az EM szerint a tervezett fejlesztésekkel a jelenlegi mintegy 20 megawattos hazai kapacitás több mint hússzorosára növekedhet 2026 májusáig. Az Európai Bizottság is elismeri a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát, amelyek hozzájárulnak Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez és a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeinek csökkentéséhez.

A nyertes pályázatok kiválasztása a legkisebb költség elve és a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik. A kormány a családokat is támogatja a modern napelemes rendszerek telepítésében a Napenergia Plusz Program keretében. A 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági kiírás segíti a háztartásokat a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában.

A napelem és energiatároló együttes létesítésével a nyertesek a nappal megtermelt energiát az esti vagy hajnali csúcsfogyasztási időszakban használhatják fel, így jelentősen csökkenthetik energiafogyasztásukat és hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez. A programok részletei és a pályázati feltételek a palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre