Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Új pályázatok és innovációk felé nyit a Magyar Szőlő- és Borágazat

A szőlő- és borágazat az innováció és technológiai fejlődés élvonalában áll, melyet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is aláhúzott a BorÉRT 2024 konferencián. Az esemény a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban került megrendezésre, ahol az államtitkár kiemelte az ágazat előtt álló kihívásokat és a kormányzat által nyújtott támogatási lehetőségeket.

Az államtitkár szerint az ágazatban való siker kulcsa a gyors alkalmazkodás és a rendelkezésre álló információk hatékony felhasználása. Az idén meghirdetésre kerülő pályázatok között szerepel a szőlő szerkezetátalakítási, borászati, innovációt támogató beruházások, valamint a kül- és belpiaci promóciós tevékenységek támogatása. Feldman Zsolt elmondása szerint az elmúlt tizenhárom év során mintegy 80 milliárd forint segítette a szőlő szerkezetátalakítást, amelynek köszönhetően 30 ezer hektár szőlőültetvény újulhatott meg. A 2024 és 2027 közötti időszakra további 71 millió euró áll rendelkezésre e célból, az új pályázatok már a mai elvárásoknak megfelelő szempontokat is figyelembe véve értékelődnek.

Az innovációs beruházásokat támogató pályázat újdonsága, hogy nem csak a borászati gépek beszerzését támogatja, hanem olyan berendezésekét is, amelyek új borászati vagy boralapú termékek, illetve környezetkímélő csomagolóeszközök előállításához szükségesek. Ez lehetőséget nyit az alkoholmentesített, alkoholcsökkentett borászati termékek előállítására, vagy új csomagolási megoldások alkalmazására, elősegítve ezzel a piacbővítést és a fogyasztói igények kielégítését.

A hazai borok promóciójára és piaci jelenlétének erősítésére szintén jelentős összeg, mintegy 6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig, melynek célja a magyar borok elismertségének növelése mind hazai, mind nemzetközi szinten.

A 2024-ben tervezett agrár- és vidékfejlesztési pályázatok a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára is lehetőséget biztosítanak a gazdasági-piaci változásokra való reagálásra, a termelés hatékonyságának növelésére, vagy akár új piaci lehetőségek felkutatására. Feldman Zsolt kiemelte az elbírálás során fontos szempontként a termelői együttműködés és a hozzáadott érték növelésére irányuló törekvéseket.

Ez a többirányú támogatási rendszer nem csak a jelenlegi kihívásokra kínál megoldásokat, hanem a jövőbeni lehetőségekre is felkészíti a magyar szőlő- és borágazatot, lehetővé téve számukra, hogy élen járjanak az innovációban és a piaci versenyben.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre