Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

A GINOP Plusz-3.1.1-23 Program: Új Lépések a Munkaerőpiac Bővítéséért

A magyar munkaerőpiac dinamikus fejlődésének egyik legújabb zászlóshajója a GINOP Plusz-3.1.1-23 kódjelű program, amely a munkaerő-kínálat bővítésére és fejlesztésére irányul. A kezdeményezés fő célja, hogy a munkaerőpiacra nehezen beilleszkedő álláskeresők és inaktívak számára javítsa a foglalkoztathatóságot, és ezzel elősegítse az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

A Projekt Célcsoportja és Támogatása

A program különös figyelmet fordít a 30. életévüket betöltött álláskeresőkre és inaktívakra, különösen azokra, akik a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetben vannak. Ide tartoznak a tartósan álláskeresők, az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, a vidéki térségekben élők, a kisgyermeket nevelők, a közfoglalkoztatásból kilépők, a romák, a megváltozott munkaképességűek és az ápolási feladatokat ellátók.

A támogatási formák között megtalálhatók a béralapú támogatások, mint például a bértámogatás, valamint a mobilitást elősegítő lakhatási és utazási támogatások. Ezenfelül a program foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokat is nyújt, mint az információnyújtás, mentori szolgáltatás, tanácsadás és munkaközvetítés, valamint támogatja a szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos utazási költségeket.

Képzés és Alkalmazkodás Támogatása

A GINOP Plusz-3.1.1-23 program kiterjed a foglalkoztatást elősegítő képzések támogatására is, amelyek célja a munkaerőpiaci alkalmazkodás elősegítése mind a foglalkoztatók, mind az álláskeresők számára. A képzések és a kapcsolódó támogatások a 100/2021. (II. 27.) Korm. rendelet alapján kerülnek meghatározásra.

A Támogatás Összege és Lefedettsége

A program keretösszege 78 410 000 000 forint, melyet vissza nem térítendő támogatásként osztanak szét. A támogatás országos lefedettségű, de a források elosztásánál figyelembe veszik a területi különbségeket és a munkaerőpiaci mutatókat. A támogatások igénylésének várható kezdete 2024 áprilisa vagy májusa, és a vármegyei kormányhivataloknál lehet majd benyújtani a kérelmeket.

Összefoglalás

A GINOP Plusz-3.1.1-23 program egy jelentős lépés a magyar munkaerőpiac fejlesztésében, amelynek célja a munkaerő-kínálat bővítése és a hátrányos helyzetű csoportok támogatása. A kormányzati kezdeményezés hozzájárulhat a foglalkoztatás növeléséhez, a munkanélküliség csökkentéséhez és a társadalmi integráció elősegítéséhez. Az álláskeresők és munkáltatók számára egyaránt fontos, hogy tájékozódjanak a rendelkezésre álló lehetőségekről és a támogatások igénybevételének feltételeiről, hogy maximálisan ki tudják használni a program által kínált előnyöket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre