Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Új könnyítések a gazdálkodási napló benyújtásában: Minden, amit tudnod kell

Az Agrárminisztérium által bevezetett könnyítések jelentős segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak az adminisztratív terhek csökkentésében. A határidők és kötelezettségek tisztázása mellett a Nébih támogató szerepe is kulcsfontosságú a sikeres benyújtásban. Az új rendszerrel a gazdálkodók könnyebben tudják teljesíteni kötelezettségeiket, miközben biztosítják a támogatások zökkenőmentes kifizetését.

Az Agrárminisztérium 2024. február 1-jén fontos bejelentést tett, amely minden gazdálkodó számára lényeges változásokat hoz a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában. A változások célja, hogy megkönnyítsék a gazdálkodók adminisztratív terheit, különösen azokat, akik elektronikus formában nyújtják be gazdálkodási naplójukat. Íme, a legfontosabb tudnivalók és újítások, amelyek segítenek neked zökkenőmentesen navigálni ebben az új rendszerben.

A könnyítések lényege

A legfontosabb változás, hogy a helyszíni ellenőrzéseknél a papíralapú gazdálkodási és permetezési naplók kerülnek előtérbe. Azonban az elektronikus adatszolgáltatás továbbra is kulcsfontosságú marad, hiszen a gazdálkodóknak bizonyos esetekben elektronikusan kell feltölteniük naplóikat.

Kinek kell elektronikusan feltöltenie a naplót?

Az elektronikus feltöltésre vonatkozó kötelezettség több támogatási program résztvevőire is vonatkozik, beleértve az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetést (AKG), az Ökológiai gazdálkodás támogatását (ÖKO), a NATURA 2000 kompenzációs kifizetéseket és számos egyéb, specifikus programot. Külön figyelmet igényelnek azok a gazdálkodók, akik nitrátérzékeny területeken működnek, számukra az adatfeltöltés különösen fontos.

Mit kell tölteni és mikor?

A 2023-as gazdálkodási év adattartalmát 2024. február 15-ig kell feltölteni az elektronikus gazdálkodási naplóba. Ez magában foglalja a permetezési naplót is, amely kritikus eleme az ellenőrzéseknek, különösen azok számára, akik növényvédőszer-használattal összefüggő vállalásokat tettek.

A Nébih szerepe és a további teendők

Amennyiben a Nébih hiányosságokat talál a permetezési naplóban, elektronikus üzenetet küld, amely alapján a gazdálkodók kiegészíthetik a hiányzó adatokat. Fontos, hogy minden gazdálkodó ellenőrizze és szükség esetén frissítse naplóját, különösen a növényvédőszer-használattal összefüggő részeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre