Barion Pixel
PROAP News

július 18. -

EUR 390,90

USD 357,25

Magyarország úttörő szerepet vállal: Elindultak a Méh állatjóléti támogatások kifizetései

Magyarország újabb mérföldkövet ért el az agrárpolitikában: Európai Unióban elsőként vezette be az állatjóléti támogatást a méhészek számára. Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a támogatásra 890 ezer méhcsalád után érkeztek be igénylések, ami kiemelkedő érdeklődést mutat a méhészek részéről.

Méhészet: több mint gazdaság

Nagy István hangsúlyozta, hogy a méhészet nem csupán gazdasági tevékenység. Az elsődleges cél nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása, ami elengedhetetlen a biológiai sokféleség fenntartásához és a biztonságos élelmiszerellátáshoz. A méhészet, bár az agrárium egyik legkisebb ágazata, rendkívül fontos szerepet tölt be.

Támogatások és előrelépések

Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel támogatja az egészséges méhállományok fenntartását. A Magyar Államkincstár első körben több mint 3000 méhész számára kezdi meg a kifizetéseket, összesen közel 1 milliárd forint értékben.

Ezenfelül, Nagy István kiemelte, hogy a magyar kezdeményezésre az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát. Ez a lépés jelentős előrelépést jelent a mézpiac átláthatóságában.

A jövőbeni támogatások

Az Agrárminisztérium kiemelt segítséget nyújt a méhészet számára a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó támogatási időszakában, valamint a nemzeti támogatási rendszerben egyaránt. Ez a támogatás hozzájárul a méhészet fejlődéséhez és a méhállományok egészségének megőrzéséhez.

Összegzés

Magyarország úttörő szerepet vállal az uniós agrárpolitikában a méhészeti ágazat támogatásával. Ez a lépés nem csak a méhészeknek nyújt segítséget, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdasághoz is. Az állatjóléti támogatás és a mézpiac átláthatóságának növelése fontos lépések a méhészet jövője és a természetes ökoszisztémák védelme érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre