Barion Pixel
PROAP News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

A Kulturális Örökség Megőrzésének Új Dimenziói: Az NKA Pályázati Felhívása

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkének (1) bekezdésében foglalt állami támogatás fogalmáról szóló Bizottsági közlemény alapján egyedülálló lehetőség nyílik a magyar kulturális szféra szereplői előtt. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által meghirdetett pályázati felhívás célja, hogy támogassa a vármegyei, országos és nemzetközi hatókörű népművészeti nagyrendezvényeket, kiállításokat és fesztiválokat. A pályázat különlegessége, hogy az …

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkének (1) bekezdésében foglalt állami támogatás fogalmáról szóló Bizottsági közlemény alapján egyedülálló lehetőség nyílik a magyar kulturális szféra szereplői előtt. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által meghirdetett pályázati felhívás célja, hogy támogassa a vármegyei, országos és nemzetközi hatókörű népművészeti nagyrendezvényeket, kiállításokat és fesztiválokat. A pályázat különlegessége, hogy az abban foglalt tevékenységek nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, így a támogatás nem esik az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak hatálya alá, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek.

A Pályázati Felhívás Alapjai

A pályázat keretösszege 80 millió forint, melynek célja, hogy elősegítse a magyar népművészeti hagyományok ápolását és a kulturális örökség megőrzését. A támogatás formája vissza nem térítendő, és a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséből származik. A pályázat két fő témakörben nyújtható be:

  1. Népművészeti nagyrendezvények: Programonként legalább 1 millió forint összköltségvetéssel.
  2. Kiállítások és fesztiválok: Szintén programonként legalább 1 millió forint összköltségvetéssel.

Pályázók Köre és Feltételek

A pályázatra népművészeti tevékenységgel foglalkozó közművelődési intézmények, önkormányzatok, egyesületek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok és szakmai szervezetek jelentkezhetnek. Fontos, hogy a pályázatot kizárólag a program megrendezője nyújthatja be, és magánszemélyek nem pályázhatnak.

A Pályázat Különlegessége

A pályázat egyik legfontosabb aspektusa, hogy a támogatandó tevékenységek nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, ha a piaci bevételek nem érik el a működési költségek legalább felét, illetve ha a szolgáltatások korlátozott vonzáskörzettel rendelkeznek. Ezáltal a támogatás nem számít állami támogatásnak az EU jogszabályai szerint, amennyiben a pályázó megfelelő nyilatkozatot tesz.

Pénzügyi és Szakmai Elszámolás

A támogatás folyósítása támogatási előlegként történik, és a pályázóknak nevezési díjat kell fizetniük, melynek összege a támogatási igény nagyságától függ. A pályázat elszámolása során a pályázóknak részletes szakmai és pénzügyi beszámolót kell benyújtaniuk, amely alátámasztja a támogatás szabályszerű felhasználását.

A Pályázat Jelentősége

Az NKA pályázati felhívása nem csupán anyagi támogatást nyújt a népművészeti rendezvények szervezőinek, hanem lehetőséget teremt a magyar kultúra és hagyományok nemzetközi szinten való bemutatására is. A pályázat hozzájárul a kulturális örökség megőrzéséhez, a közösségek építéséhez és a kulturális diverzitás előmozdításához.

Összefoglalás

Az NKA pályázati felhívása egyedülálló lehetőséget kínál a magyar népművészet és kultúra támogatására. A pályázat nem csak a kulturális örökség megőrzését segíti elő, hanem elősegíti a kulturális intézmények, szervezetek és közösségek fejlődését is. A pályázat részletes feltételei és a benyújtás módja az NKA portálján érhető el, ahol a pályázók minden szükséges információt megtalálhatnak a sikeres pályázathoz.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre