Barion Pixel
PROAP News

május 26. -

EUR 385,56

USD 356,18

A Szőlő- és Borágazat Jövője: Új Szabályok és Támogatások

Soltvadkerten, a XIV. Márton-napi újbor ünnep keretében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára fontos bejelentéseket tett a magyar szőlő- és borágazat jövőjével kapcsolatban. Az államtitkár előadásában kitért a szektor aktuális helyzetére, az új borjogi szabályokra, valamint a szőlészeket és borászokat érintő agrártámogatási lehetőségekre.

A Szőlőtermés és Borpiac Aktuális Helyzete

Feldman Zsolt szerint 2021-ben a becsült 4,1 millió mázsa szőlőtermésből 2,8-2,9 millió hektoliter bor készülhet, amelynek jelentős része, közel 1,4 millió hektoliter, a Kunsági borvidékről származik. Az EU-ban az idei év termésmennyisége az 5 éves átlag alatt maradt, ami 165 millió hektoliter bor előállítását teszi lehetővé.

Új Borjogi Szabályok és Adminisztratív Könnyítések

Az államtitkár beszámolt az új borjogi szabályokról, amelyek 2023. december 7-től lépnek életbe. Ezek értelmében a borászati termékek címkéjén kötelező lesz a tápérték, az allergének és az összetevők feltüntetése. Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Agrárminisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közösen segíti a borászokat ezeknek a követelményeknek való megfelelésben.

Agrártámogatások és Pályázatok

Az államtitkár tájékoztatása szerint a hazai szőlőültetvények korszerűsítésére 71,1 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre, melyre 2027-ig lehet pályázni. A borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére is jelentős, 21 millió eurós támogatás érhető el.

A Szektor Jövőbeli Kilátásai

Feldman Zsolt hangsúlyozta a kooperáció fontosságát a szőlőtermelők és borászok között, és bemutatta a termelői integrációs szervezeti modellt, amely a hegyközségek szervezeti bázisán segíti elő az együttműködést. Az államtitkár szerint a szektor további támogatásra számíthat, többek között a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások, a generációváltást segítő programok, valamint a vidékfejlesztési pályázatok révén.

Összegzés

Feldman Zsolt előadása világosan rámutatott, hogy a magyar szőlő- és borágazat jelentős változások és fejlesztési lehetőségek előtt áll. Az új borjogi szabályok, az agrártámogatások és a kormányzati intézkedések együttesen hozzájárulnak az ágazat versenyképességének növeléséhez, miközben a termelők és borászok közötti együttműködés erősítése kulcsfontosságú a hosszú távú siker érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre