Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Új fejezet a magyar vidékfejlesztésben: Közös agrárpolitikai stratégia társadalmi egyeztetése

Magyarország mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiája új fejezetet nyit: megindult a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének társadalmi egyeztetése. Az Európai Bizottság által jóváhagyott tervezet, mely 2027-ig szabja meg a magyar agrártámogatások irányvonalát, nem csak a közvetlen támogatásokat és piaci intézkedéseket foglalja magában, hanem a vidékfejlesztési lépéseket is.

A hazai agrárszektor és élelmiszeripar számára rendkívül kedvező hír, hogy az uniós források és a 80%-os nemzeti kiegészítés révén összesen mintegy 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a következő években. Ez a jelentős összeg lehetőséget teremt a magyar vidék átfogó fejlesztésére, modernizációjára és fenntarthatóságának erősítésére.

A vidékfejlesztési pályázatok meghirdetése előtti folyamat már tavaly ősszel elkezdődött, amikor is bemutatásra került a pályázati felhívások ütemterve. Ezt követően az agrártárca az előkészítő munkálatokat kezdte meg, melybe széles körben bevonta a szakmai szervezeteket és intézményeket. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a tervezetek kialakítása során minden érdekelt fél hangja meghallgatható legyen, véleményük figyelembe vehető.

Az első néhány pályázati felhívás tervezete már elérhető az Agrárminisztérium honlapján, így a „Natura 2000 kompenzációs kifizetések” mind erdős, mind mezőgazdasági területekre, az erdőpotenciál helyreállítását célzó és a LEADER Helyi Akciócsoportok támogatását érintő kiírások. Ezek a tervezetek az agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán keresztül, a kap.mnvh.eu címen tekinthetők meg és véleményezhetők, így biztosítva a nyilvánosság és a szakmai közösség részvételét a döntési folyamatban.

Ez a nyitott és inkluzív megközelítés elősegíti, hogy a magyar vidékfejlesztési stratégia valóban a szakmai közösség és az érintett lakosság igényeit szolgálja. A következő hónapokban további pályázati konstrukciók kerülnek bemutatásra, nyújtva ezzel folyamatos lehetőséget a szakmai és társadalmi egyeztetésre, és ezáltal a magyar mezőgazdaság és vidéki területek hosszú távú prosperitásának alapjait vetve meg.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre