Barion Pixel
PROAP News

február 23. -

EUR 387,19

USD 356,76

Új fejezet a magyar vidékfejlesztésben: Közös agrárpolitikai stratégia társadalmi egyeztetése

Magyarország mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiája új fejezetet nyit: megindult a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének társadalmi egyeztetése. Az Európai Bizottság által jóváhagyott tervezet, mely 2027-ig szabja meg a magyar agrártámogatások irányvonalát, nem csak a közvetlen támogatásokat és piaci intézkedéseket foglalja magában, hanem a vidékfejlesztési lépéseket is.

A hazai agrárszektor és élelmiszeripar számára rendkívül kedvező hír, hogy az uniós források és a 80%-os nemzeti kiegészítés révén összesen mintegy 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a következő években. Ez a jelentős összeg lehetőséget teremt a magyar vidék átfogó fejlesztésére, modernizációjára és fenntarthatóságának erősítésére.

A vidékfejlesztési pályázatok meghirdetése előtti folyamat már tavaly ősszel elkezdődött, amikor is bemutatásra került a pályázati felhívások ütemterve. Ezt követően az agrártárca az előkészítő munkálatokat kezdte meg, melybe széles körben bevonta a szakmai szervezeteket és intézményeket. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a tervezetek kialakítása során minden érdekelt fél hangja meghallgatható legyen, véleményük figyelembe vehető.

Az első néhány pályázati felhívás tervezete már elérhető az Agrárminisztérium honlapján, így a „Natura 2000 kompenzációs kifizetések” mind erdős, mind mezőgazdasági területekre, az erdőpotenciál helyreállítását célzó és a LEADER Helyi Akciócsoportok támogatását érintő kiírások. Ezek a tervezetek az agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán keresztül, a kap.mnvh.eu címen tekinthetők meg és véleményezhetők, így biztosítva a nyilvánosság és a szakmai közösség részvételét a döntési folyamatban.

Ez a nyitott és inkluzív megközelítés elősegíti, hogy a magyar vidékfejlesztési stratégia valóban a szakmai közösség és az érintett lakosság igényeit szolgálja. A következő hónapokban további pályázati konstrukciók kerülnek bemutatásra, nyújtva ezzel folyamatos lehetőséget a szakmai és társadalmi egyeztetésre, és ezáltal a magyar mezőgazdaság és vidéki területek hosszú távú prosperitásának alapjait vetve meg.


Ez is érdekelhet

További hírek