Barion Pixel
PROAP News

július 18. -

EUR 390,90

USD 357,25

Pályázati mentőöv a KKV-k számára: NKFIH 2024

Az innováció kulcsszerepet játszik a kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyképességének növelésében és a gazdasági fejlődés elősegítésében. Az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) most egy újabb lendületet ad ezen a területen, ahogy 2024-es pályázati menetrendjét nyilvánosságra hozta. Az összesen több mint 136 milliárd forint értékű keretből jelentős összeget különítettek el a KKV-k innovációs projektjeinek támogatására.

A KKV Fókuszterületi Innovációs Program

Az egyik kiemelkedő kezdeményezés az NKFIH által 85 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett KKV Fókuszterületi Innovációs Program. Ennek célja, hogy támogassa a KKV-kat a piacképes termékek, technológiák és szolgáltatások fejlesztésében, ezáltal növelve versenyképességüket és innovációs potenciáljukat.

Spin-off Program

A kutatási eredmények piacra vitelét célzó Spin-off Program 7 milliárd forint keretösszegben segíti a startup és spin-off vállalkozásokat, amelyek felsőoktatási intézményekben és kutatóintézetekben keletkezett kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik.

Iparjogvédelmi Pályázat (IP)

Az IP keretösszege 0,5 milliárd forint, és célja a szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, versenyképességet erősítő alkalmazásának támogatása.

Nagyvállalati Fókuszterületi Innovációs Program

A nagyvállalatok sem maradnak ki az innovációs támogatásból. Az NKFIH 15 milliárd forint keretösszegben támogatja a nagyvállalati vezetéssel, szektorok közötti együttműködés keretében megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket.

HU-rizont Nemzetközi Program

A magyar kutatók és szervezetek nemzetközi kapcsolatépítését és közös projektjeit támogatja a 9,155 milliárd forint keretösszegű HU-rizont Nemzetközi Program.

Innovációs Kockázati Tőkeprogram

A nagy innovációs potenciállal rendelkező KKV-k számára elérhető 20 milliárd forintos keretösszegű Innovációs Kockázati Tőkeprogram az innováció különböző fajtáinak erősítését és nemzetközi piacra lépésük elősegítését célozza.

Kutatási infrastruktúrák használatának támogatása

Végül, a kutatási infrastruktúrák (KI) által nyújtott lehetőségek igénybevételét támogatja a 0,1 milliárd forint keretösszegű program.

Az összesen 136,755 milliárd forintos keretösszegből a széles pályázói réteg számára 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Fontos kiemelni, hogy ezek a pályázatok kizárólag innovációs projektek megvalósítását támogatják, a tapasztalatok szerint pedig az eljárás rövid átfutási idővel zajlik majd le.

Érdemes még megemlíteni, hogy a KKV szektornak szóló kiírás kerete 2,5-szer nagyobb, mint tavaly, és ebbe beleszámít a korábbi pályázati keretek is. A nagyvállalatoknak szóló kiírások külön kezelést kapnak, ami további lehetőségeket biztosít a vállalkozások számára.

Az NKFIH 2024-es pályázati menetrendje ígéretes lehetőségeket kínál a KKV-k számára az innováció területén, és ezáltal hozzájárulhat a magyar gazdaság fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez. A vállalkozásoknak érdemes minél hamarabb felkészülniük és részt venniük ezen lehetőségekben, hogy kihasználhassák az elérhető támogatásokat és fejleszthessék innovatív ötleteiket és termékeiket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre