Barion Pixel
PROAP News

május 26. -

EUR 385,56

USD 356,18

Vallási Közösségek 2024. Évi Költségvetési Támogatása

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának fő célja a 2024-es költségvetési év során a vallási közösségek támogatásának optimalizálása. Ezen felhívás közzététele egy komplex felmérés részét képezi, amely a vallási közösségek működési költségeinek, a fakultatív hitoktatásnak, valamint az ezekkel összefüggő beruházásoknak és felújításoknak a támogatására irányul.

Működési és Felhalmozási Célú Támogatások

A támogatások két fő kategóriába sorolhatók: működési és felhalmozási célú támogatások. A működési célú támogatás magában foglalja a személyi jellegű kifizetéseket, a bérköltségeket, a járulékokat és a dologi kiadásokat. Ezzel szemben a felhalmozási célú támogatások az ingatlanvásárlásra, felújításra, bővítésre, tárgyi eszköz beszerzésre, fejlesztésre és akadálymentesítésre használhatók fel.

A Támogatási Kérelem Benyújtása

A támogatási kérelmek benyújtása a Fővárosi Törvényszék által nyilvántartásba vett vallási közösségek számára érhető el, az Ehtv. 13. § (1) bekezdése alapján. Fontos megjegyezni, hogy a bevett egyházak és belső egyházi jogi személyek nem jogosultak a támogatási kérelem benyújtására.

A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg 121 200 000 Ft, és egy vallási közösség csak egy kérelmet nyújthat be. A támogatások 2024. január 1 és december 31 közötti időszakra szólnak.

A Benyújtás Határideje és A Jelenlegi Világhelyzet

A támogatási kérelmek elektronikus benyújtásának határideje 2023. október 31., 16:00 óra. A kérelmeket a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerben (NIR) lehet benyújtani, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról érhető el.

Figyelembe véve a jelenlegi bizonytalan világgazdasági és világpolitikai helyzetet, a felhívás kiírója fenntartja a jogot a támogatási program visszavonására vagy módosítására bármely szakaszban. Emellett kijelenti, hogy a felhívás nem értelmezhető kötelezettségvállalásként, és a résztvevők nem terjeszthetnek elő semmiféle igényt a Miniszterelnökség vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felé.

Összefoglalás

A 2024-es költségvetési év vallási közösségek számára nyújtott támogatása kiemelt fontosságú a működési és beruházási célok megvalósításához. Az államtitkárság elkötelezett amellett, hogy támogassa a vallási közösségeket, ugyanakkor hangsúlyozza a folyamatok átláthatóságát és a felelősségteljes költségvetési tervezést.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre