Barion Pixel
PROAP News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Az Erdőterületek Natura 2000 Kompenzációs Támogatása: Új Lehetőségek a Fenntartható Erdőgazdálkodásért

Az erdők nem csupán a természet szépségét és sokféleségét képviselik, hanem létfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben, a levegő tisztaságának megőrzésében és a biodiverzitás védelmében. Magyarországon a Natura 2000 hálózat részeként nyilvántartott erdőterületek gazdálkodói most új támogatási lehetőséget kapnak, amely hozzájárulhat erdőik fenntartható kezeléséhez és védelméhez. A Támogatás Célja A „Erdő területeknek nyújtott Natura …

Az erdők nem csupán a természet szépségét és sokféleségét képviselik, hanem létfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben, a levegő tisztaságának megőrzésében és a biodiverzitás védelmében. Magyarországon a Natura 2000 hálózat részeként nyilvántartott erdőterületek gazdálkodói most új támogatási lehetőséget kapnak, amely hozzájárulhat erdőik fenntartható kezeléséhez és védelméhez.

A Támogatás Célja

A „Erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések” című pályázati felhívás célja, hogy kompenzációt nyújtson azoknak az erdőgazdálkodóknak, akiknek területei a Natura 2000 védelmi intézkedései miatt többletköltségekkel vagy bevételkieséssel szembesülnek. A támogatás kiterjed a nem Natura 2000 besorolású, de védett vagy fokozottan védett erdőterületekre is, amelyek az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény alapján jogerősen nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók kezelésében állnak.

Ki Jogosult a Támogatásra?

A támogatásra azok az erdőgazdálkodók pályázhatnak, akik rendelkeznek az erdészeti hatóság által jóváhagyott, jogerősen nyilvántartásba vett erdőtervvel, és fenntartható erdőgazdálkodást folytatnak. A támogatás igénybevételének előfeltétele, hogy a gazdálkodás megfeleljen az erdőtörvényben és a körzeti erdőtervben foglaltaknak.

A Támogatás Mértéke és Formája

A támogatás vissza nem térítendő, egységköltség alapú átalány formájában kerül odaítélésre, amelynek összege az erdőrészlet jellegétől, korcsoportjától és a faállomány típusától függően változik. A támogatás célja, hogy ellensúlyozza a Natura 2000 területeken és a védett erdőterületeken a védelmi intézkedések végrehajtásával járó többletköltségeket és bevételkiesést.

Pályázati Feltételek és Időszak

A támogatási kérelmeket 2024-től évente, a tárgyévi egységes kérelem keretében lehet benyújtani, a benyújtásra nyitva álló időszakon belül. A támogatás igénybevételéhez szükséges minden további információ és részlet a pályázati kiírásban és az Általános Útmutatóban található, amelyek a Nemzeti Irányító Hatóság honlapján érhetők el.

Záró Gondolatok

Ez a támogatási lehetőség nem csak anyagi segítséget nyújt az erdőgazdálkodóknak, hanem hozzájárul az erdők biodiverzitásának megőrzéséhez, a természetes élőhelyek védelméhez és az ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartásához. Az erdőterületek Natura 2000 kompenzációs támogatása kiemelten fontos eszköz az erdők fenntartható gazdálkodásának és védelmének elősegítésére Magyarországon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre