Barion Pixel
PROAP News

február 23. -

EUR 387,19

USD 356,76

További milliárdokkal támogatja a kormány a magyar falvak fejlődését

A Magyar falu program keretében idén további fejlesztések várhatóak, amelyek célja a 5 ezer fő alatti településeken élő mintegy 3 millió ember életkörülményeinek javítása. Gyopáros Alpár kormánybiztos bejelentette, hogy még legalább két, egyenként 5 milliárd forint keretösszegű pályázat kiírása várható. Az előző évben meghirdetett pályázatok eredményhirdetése március végén várható, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítását, valamint különféle, a közösségi életet támogató eszközök beszerzését teszik lehetővé.

A kormánybiztos hangsúlyozta a program alulról építkező jellegét, melynek során a helyi igényeket és javaslatokat helyezik előtérbe a fejlesztések meghatározásakor. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a támogatások valóban azokra a területekre koncentráljanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Nógrád község esetében külön kiemelendő, hogy a település csaknem 300 millió forint támogatást nyert a Magyar falu program keretében, ami jelentősen hozzájárul a helyi infrastruktúra és közösségi élet fejlesztéséhez. Az itt átadott szolgálati lakás példája rávilágít arra, hogy a program nem csupán az infrastruktúra fejlesztésére összpontosít, hanem a helyi közösségek támogatására is kiemelt figyelmet fordít.

Gyopáros Alpár szombati soproni kijelentéseiben is kiemelte a falvak jelentőségét és potenciálját, melyek az életminőség és közösségi élmények tekintetében versenyelőnyt jelentenek a nagyvárosokkal szemben. A Magyar falu program eddigi eredményei és a jövőbeli tervek is azt mutatják, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy a vidéki élet feltételeit javítsa, és ezzel elősegítse a falvak népességének növekedését, valamint gazdasági és társadalmi virágzását.

A vidékfejlesztési források élelmiszeripari koncentrációja és a hazai feldolgozóipar támogatása is fontos célkitűzés, ami hozzájárulhat a kis kézműves műhelyek fejlődéséhez és a tudatos vásárlói igények kielégítéséhez. A Nyugat-Dunántúli régió esetében a kormánybiztos kihívásokkal teli előnyként említi Ausztria közelségét, ami lehetőséget teremt a regionális gazdasági együttműködésre és tudásimportra.

A Magyar falu program sikere és a további tervek azt jelzik, hogy a kormányzati szándék egyértelműen a vidéki Magyarország fejlesztése és a falusi életminőség javítása felé mutat, amely hosszú távon hozzájárulhat az ország társadalmi és gazdasági stabilitásának erősítéséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek