Barion Pixel
PROAP News

július 18. -

EUR 390,90

USD 357,25

Új Pályázati Menetrend Az Agrár- és Vidékfejlesztési Támogatásokhoz – 2900 Milliárd Forint a Tét

Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint elkészült a 2024. évi pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, amelynek keretében a magyar gazdák majdnem 2900 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak hozzá. A miniszter közösségi oldalán osztotta meg az örömteli hírt, amely jelentős mérföldkő a hazai mezőgazdaság és vidékfejlesztés számára.

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének Elfogadása

A 2022. november 7-én Brüsszelben elfogadott Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve 2027-ig szabja meg a magyar agrár- és vidékfejlesztési támogatások kereteit. A minisztérium célja, hogy a magyar mezőgazdaság és feldolgozóipar versenyképes és modern legyen a 21. században.

A Gazdálkodás Kihívásai és a Támogatások Fontossága

Nagy István kiemelte, hogy a mezőgazdaságot érintő kihívások – mint az aszály, a háborús infláció és a piaci zavarok – kiemelt figyelmet igényelnek. A 600 milliárd forintnyi uniós forrás 80%-os, azaz 2300 milliárd forintnyi magyar kormányzati kiegészítése lehetővé teszi, hogy a támogatásokat hatékonyan és előremutatóan használják fel.

A Pályázati Menetrend és a Tervezhetőség

A 2024-es év elején kezdődő pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése 69 kiírásból álló menetrendet tartalmaz. A miniszter hangsúlyozta, hogy a tervezhetőség és kiszámíthatóság kulcsfontosságú a jelenlegi gazdasági helyzetben, és a támogatási konstrukciók kialakításához széleskörű szakmai egyeztetést folytatnak.

A Pályázatok és a Gazdaságfejlesztés

Az első pályázatok 2024 februárjában várhatóan az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókkal indulnak, majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások következnek. A támogatások segítségével a gazdálkodók hatékonyabbá tehetik termelésüket, és a zöld jövő feltételeinek megteremtésére is sor kerülhet.

A Célok és a Jövőkép

A miniszter szerint a támogatásokkal 2027-ig gazdaságfejlesztésre 1500 milliárd forint, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére pedig 1000 milliárd forint fordítható. A cél, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége és hozzáadott értéke jelentősen növekedjen, az export pedig 50%-kal bővüljön.

Összefoglalás

A magyar agrárminiszter bejelentése szerint a gazdák számára rendkívül kedvező lehetőségek nyílnak meg a következő években. A kormányzati és uniós források kombinációja révén a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés jelentős támogatást kap, amely hozzájárulhat a nemzeti agrárium fejlődéséhez és a vidéki életminőség javításához. Az előre tervezhető pályázati menetrend és a széleskörű szakmai egyeztetés biztosítja, hogy a támogatások a lehető leginkább megfeleljenek a gazdálkodók és a vidéki közösségek igényeinek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre