Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Otthonfelújítási támogatás késik: Mit kell tudni?

Az Otthonfelújítási Támogatás kezdete, amelyet sokan vártak, sajnos késik. A kormány eredetileg június 3-ára ígérte az indulást, de a kamatmentes hiteltermék még nem áll készen, így a program beindítása bizonyosan csúszik. Június első hetében tehát még nem lehet majd igényelni a támogatást az MFB pontokon.

Miért csúszik a támogatás?

A Magyar Fejlesztési Bank, amely a program koordinációjáért felel, még dolgozik a szükséges technikai részleteken. Ezek közé tartoznak a részletesebb termékspecifikációk, nyomtatványok, és az informatikai rendszerelemek kidolgozása, amelyek nélkül nem lehet elindítani a hitelterméket. 

Mi hiányzik az induláshoz?

A késedelem oka nem pénzügyi jellegű. A közvetítő bankok (Gránit, OTP, MBH) már aktívan részt vesznek a szakmai egyeztetésekben, és készen állnak a program elindítására. A fő akadály jelenleg az, hogy hiányoznak azok a nyilvános lakossági eljárási rendek, amelyek részletezhetnék a hiteltermék bizonyos aspektusait, mint például:

– A szállító előlegének szabályozása

– Adóstársak bevonásának módja

– A hitelnyújtás jövedelemarányos törlesztőrészletének pontos meghatározása

– Az utó-, vagy a szállítói finanszírozás feltételei

– A finanszírozási összeg visszakövetelésének eljárása

Mikor várható az indulás?

A legfrissebb információk szerint a támogatás új kezdődátuma Július 1 lehet. Ez azt jelenti, hogy a kormány és az önkormányzatok, valamint az energetikai iparhoz kapcsolódó vállalkozások még néhány hét türelmet kérnek, hogy minden részletre kiterjedően felkészülhessenek.

Mire fordítható a támogatás?

A támogatást olyan korszerűsítési munkálatokra lehet igénybe venni, amelyek legalább 30%-os energiamegtakarítást eredményeznek. Ezek közé tartozik a hő- és födémszigetelés, nyílászárók cseréje, magas hatásfokú gázkazánnal történő fűtéskorszerűsítés, és használati melegvíz-rendszerek modernizálása. Az igénylésekhez szükséges minden dokumentációt és energetikai tanúsítványokat a kivitelezés előtt és után kell benyújtani.

Az Otthonfelújítási Támogatás késése bár frusztráló lehet a sokak számára, fontos megérteni, hogy a késlekedés mögött álló technikai és szabályozási munka hosszú távon biztosítja a program sikeres és gördülékeny működését. Július 1-je ígéretes új kezdőpontként szolgálhat mindazoknak, akik a korszerűsítési projekteket tervezik. Addig is érdemes figyelemmel követni a friss híreket és felkészülni az igénylési folyamatra, hogy amikor elérkezik az idő, minden zökkenőmentesen haladhasson.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre