Barion Pixel
PROAP News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Állattartó telepek megújításának támogatása

A „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázat célja, hogy támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek, szövetkezeteknek, valamint államilag elismert együttműködéseknek az állattartó telepeik fejlesztésére. A támogatás lehetőséget biztosít az állattartó telepek korszerűsítésére, energiahatékonyságuk javítására, zöld beruházások megvalósítására, és a járványvédelmi intézkedések fejlesztésére. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a pályázat legfontosabb feltételeit, a támogatható tevékenységeket, valamint a támogatás …

A „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázat célja, hogy támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek, szövetkezeteknek, valamint államilag elismert együttműködéseknek az állattartó telepeik fejlesztésére. A támogatás lehetőséget biztosít az állattartó telepek korszerűsítésére, energiahatékonyságuk javítására, zöld beruházások megvalósítására, és a járványvédelmi intézkedések fejlesztésére. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a pályázat legfontosabb feltételeit, a támogatható tevékenységeket, valamint a támogatás igénylésének részleteit.

Pályázati időszak és támogatási keret

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 17-től több benyújtási szakaszban van lehetőség:

– 1. szakasz: 2024. szeptember 17. – 2024. szeptember 30.

– 2. szakasz: 2024. október 1. – 2024. október 14.

– 3. szakasz: 2025. március 18. – 2025. március 31.

– 4. szakasz: 2025. április 1. – 2025. április 14.

A pályázat keretösszege 50 milliárd forint, amely az alábbi célterületek között oszlik meg:

– Állattartó telepek általános korszerűsítése: 36,49 milliárd forint.

– Zöld beruházások megvalósítása: 9,71 milliárd forint.

– Ammónia-kibocsátás csökkentése: 2,79 milliárd forint.

– Járványvédelmi beruházások és a farokkurtítás visszaszorítása: 1,01 milliárd forint.

A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése biztosítja.

Támogatási összeg és előleg

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelynek maximális összege legfeljebb 200 millió forint. A kedvezményezettek lehetőséget kapnak előleg igénylésére, amely a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 50 millió forintig terjedhet.

Támogatható tevékenységek

1. Állattartó telepek általános korszerűsítése

Ez a célterület lehetőséget nyújt az állattartó telepek modernizálására, a termelési kapacitások növelésére és az állatjóléti feltételek javítására. Támogathatóak:

– Építési beruházások: Istállók, fejőházak, keltetők, tojásválogató épületek építése, bővítése, valamint korszerűsítése. Ezen kívül lehetőség van új létesítmények, például silótér, tejtároló építésére is.

– Technológiai fejlesztések: Az állategészségügyi és takarmányozási rendszerek fejlesztése, ideértve a szellőztetési, fűtési és hűtési rendszerek telepítését, a tojásosztályozó és fejőberendezések kiépítését, valamint az itatási rendszerek fejlesztését.

– Gép- és eszközbeszerzés: Olyan gépek és eszközök beszerzése, mint a fejőberendezések, tejhűtők, takarmány-előkészítő gépek, illetve az állathigiénia fenntartásához szükséges eszközök.

2. Zöld beruházások az állattartó telepeken

Ezen célterület célja az energiahatékonyság növelése, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazása az állattartó gazdaságokban. Támogatható tevékenységek:

– Energiahatékonysági beruházások: Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, fűtési, hűtési rendszerek korszerűsítése, valamint az energiahatékony világítási rendszerek telepítése. Ezen beruházások révén legalább 10%-os fajlagos energiahatékonyság-javulás várható.

– Megújuló energiaforrások használata: Napkollektorok, napelemek, biomassza alapú rendszerek és hőszivattyús rendszerek telepítése az állattartó telepek energiaellátásának biztosítása érdekében. Továbbá lehetőség van szélenergia és geotermikus energia hasznosítására is.

3. Ammónia-kibocsátás csökkentésére irányuló fejlesztések

A támogatás célja az ammónia- és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a levegő és a vízminőség javítása. Ennek érdekében:

– Trágyatárolók létesítése és fejlesztése: Fedett trágyatárolók építése új telepeken, nem működő telepek újraindításakor, vagy férőhely-bővítési beruházások keretében.

4. Járványvédelmi beruházások és a sertéságazat fejlesztése

A pályázat célja a járványvédelmi intézkedések megerősítése és a sertéstartás korszerűsítése:

– Járványvédelemhez kapcsolódó beruházások: A járványok megelőzésére szolgáló építési beruházások és eszközbeszerzések, mint a higiéniai eszközök, állategészségügyi berendezések.

– Sertéstelepek fejlesztése a farokkurtítás visszaszorítása érdekében: A karámok átépítése, a férőhelyek növelése, valamint a mozgástér bővítése, amely hozzájárul az állatjóléti körülmények javításához.

Kedvezményezettek köre

A támogatásra jogosultak:

– Mezőgazdasági termelők: Akik legalább 10 000 euró Standard Termelési Értékkel (STÉ) rendelkeznek.

– Mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek.

– Államilag elismert együttműködések, mint termelői csoportok és szervezetek.

Megvalósítási időtartam

A pályázati projektek megvalósítására a támogatási okirat véglegessé válásától számítva legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Az egyes műveletek során a projektek befejezésének határidejét pontosan be kell tartani.

Az „Állattartó telepek megújításának támogatása” pályázat kiváló lehetőség arra, hogy a gazdálkodók modernizálják telepeiket, növeljék versenyképességüket, és környezetbarát technológiák bevezetésével hatékonyabbá tegyék állattartási tevékenységeiket. A támogatás segíti a gazdaságok energiahatékonyságának növelését, a járványvédelem erősítését, valamint az állatjóléti körülmények javítását, ezáltal hozzájárulva a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre