Barion Pixel
PROAP News

június 25. -

EUR 394,98

USD 367,97

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás 

Január 4-től újra megnyílik az ajtó a magyar szőlősgazdák számára, hogy pályázzanak a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra. A 152/2023. (XII. 21.) AM rendelet értelmében a támogatási kérelmek benyújtása mostantól lehetséges a Kincstár honlapján.

Fontos dátumok és információk

A szőlősgazdák 2024. január 4. és 22. között nyújthatják be első alkalommal a kérelmeiket. Ezt követően évente kétszer, november 2. és 30. között ismételten lehetőség nyílik a támogatási kérelmek beadására. A Kincstár a január 22-ig benyújtott kérelmeket 2024. április 15-ig bírálja el, és a megvalósított részek után április 1. és június 1. között lehet kifizetési kérelmet benyújtani.

Támogatás intenzitása és pontszámítás

A támogatás mértéke 50% és 75% között mozog, attól függően, hogy a szőlőültetvények milyen jellemzőkkel rendelkeznek. A Kincstár a támogatási kérelmeket pontszám alapján bírálja el. Szőlőtelepítés esetén legalább 34 pontot, míg a termesztéstechnológiai módszerek javításánál legalább 45 pontot kell elérni a 50-ből. Az integráció és versenyképesség szempontjából két új jogcím is bevezetésre került, amelyek további pontokat érhetnek.

Szerkezetátalakítási tervek és borpiaci változások

A 2024. januári kérelembenyújtási időszakban még a 2018-ban elkészített szerkezetátalakítási tervek alapján lehet magasabb pontszámot és támogatási intenzitást elérni. Azonban, figyelembe véve a borpiac változásait, ezek a tervek 2024 első félévében felülvizsgálatra kerülnek az érintett hegyközségi szervezetek bevonásával.

Összegzés

Ez a lehetőség kiváló esélyt nyújt a magyar szőlősgazdáknak, hogy modernizálják és fejlesszék ültetvényeiket, reagálva a piaci igényekre és a technológiai fejlődésre. A támogatás igénybevételével a szőlőtermelők hozzájárulhatnak a magyar borászat versenyképességének növeléséhez, miközben fenntartható módon fejlesztik gazdaságaikat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi gombra kattintva feliratkozhatsz hírlevelünkre

Feliratkozom a hírlevélre